Visuele Disfunctie

we lossen het op

Heeft uw kind wellicht ook een visuele disfunctie (Fixatie Disparatie)?

Heeft uw kind een slordig handschrift? En gebruikt uw zoon of dochter tijdens het lezen zijn of haar vingers en klinkt het hakkelig? Is begrijpend lezen moeilijk? En is recht schrijven op een leeg papiertje zo goed als onmogelijk? Klaagt uw kind over hoofdpijn na het kijken naar een beeldscherm? En ziet uw kind de bal bijvoorbeeld niet aankomen? En houdt uw zoon of dochter het hoofd schuin tijdens het leren?

De oorzaak ligt in de ogen die niet goed samenwerken. Kijken doe je namelijk met je ogen en je hersenen. Wanneer er in de communicatie tussen beide ogen en de hersenen iets niet goed verloopt, spreekt men van een visuele disfunctie. Wanneer er sprake is van een visuele disfunctie, zien we vaak problemen bij lezen, spellen en concentreren! Onderstaande foto’s geven een indruk hoe iemand teksten ervaart die te maken heeft met een visuele disfunctie.

Een kind met een oogprobleem zal vaak zeggen: “Lezen is niet leuk!”

Door middel van een voorscreening wordt de gezondheid van het visuele systeem en de kwaliteit van de visuele vaardigheden onderzocht. Indien uit het vooronderzoek blijkt dat er sprake is van FD, dan wordt deze visuele disfunctie aangepakt door het corrigeren van de oogbalans volgens de methode van Prof. Joachim Haase (MKH-Polatest).

Kinderen met FD kunnen al heel goed geholpen zijn met een oefenbril met prismaglazen, in combinatie met oefeningen. Soms is alleen oefenen al voldoende. Je traint daarmee je hersens opnieuw, om een beetje anders te leren kijken. FD is dus, in de meeste gevallen, goed behandelbaar.

In Nederland zijn veel (para)medici en onderwijsprofessionals in staat om in nauwe samenwerking met de FON oogzorgprofessionals kinderen met FD professionele begeleiding en nazorg te geven. U kunt bij ons terecht voor een voorscreening van de visuele vaardigheden en de aanwezigheid van de FD. 

Een onjuiste oogsamenwerking, ook wel fixatiedisparatie (FD) genoemd, kan heel veel hinder veroorzaken in het dagelijks leven. In de meeste gevallen is FD goed behandelbaar met een (oefen)bril met prismaglazen, in combinatie met visuele training. Soms is alleen oefenen al voldoende. Je traint daarmee je hersens opnieuw, om een beetje anders te leren kijken. Een prismabril is geen wondermiddel. Er moet goed gekeken worden of een prismabril de klachten niet erger maakt.

U kunt ook uiteraard altijd bij ons terecht voor meer informatie of met vragen.